+49 (0) 9372 139105 agrosad@brackovic.de

DEFOLIJACIJA

Uređaj za defolijaciju EB 490

Uređaj za defolijaciju/odlistavanje EB 490 u vinogradarstvu, predstavlja inovativno konstruktivno rešenje.

Dva suprotnosjmerna valjka „obmotavaju ” lišće u zoni grozda i otkidaju ga. Usisni ventilator podržava prijanjanje lišća na valjke. Jedan valjak je izrađen od plastike, izbrazdan zbog pojačavanja usisnog dejstva. Drugi valjak je od elastičnog materijala, vibrirajući.

Sistem radi uz maksimalnu zaštitu grozda, jer ne postoji mehanički rezni mehanizam. Moguća je primjena u toku cvjetanja loze, do neposredno prije berbe.

Dvije horizontalne klizne šine održavaju bezbjedno odstojanje od čokota i stubova. Grozdovi koji se nalaze u ovoj oblasti neće biti zgnječeni. Nije potrebno skupo paralelogramsko vođenje.

Za jednostranu obradu stoji na raspolaganju zakretni (obrtni) uređaj od 180° sa hidrauličnim poprečnim pomjeranjem za priključivanje na podiznu konzolu Binger Seilzug –uređaja za zelenu rezidbu.

Uređaj za zelenu rezidbu se može otvoriti radi čišćenja, bez upotrebe alata. Težina iznosi cca. 70 kg. Potrošnja ulja iznosi samo cca. 14 I/min.; pritisak ulja je cca. 80 bar.

VITI PULS – ERO

 

VITI pulse, ERO defoliator uklanja listove pomoću ispucavanja komprimiranog vazduha.

Dolazi do defolijacije ne samo vanjskih nego i onih listova koji se nalaze unutar zida zone rada.

Prodiranje vazduha uklanja i cvjetne nakupine s kapica. Dobra cirkulacija vazduha u zoni grožđa smanjuje opasnost od truleži i drugih gljivičnih bolesti.

Ako se sistem koristi ubrzo nakon što započne cvjetanje, uklanjaju se i manje bobice, a ovisno o postavci postiže se više ili manje smanjenje prinosa.

Preostale bobice leže labavije, razvijaju tvrđu kožu i uglavnom su zdravije i mogu duže ostati na vinovoj lozi.

Zbog razrijeđenog lišća unutar zone grozda, sunce i vjetar mogu brže osušiti grožđe nakon kiše, što takođe pozitivno utiče na kvalitet ubranog grožđa.